Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, după ce o lege adoptată de Parlament pe aceeași temă a fost declarată neconstituțională.

Programul de guvernare al PSD a prevăzut încă de când social-democrații au format guvernul, la începutul anului 2017, înființarea unui fond suveran de investiții, care să grupeze mai multe active importante ale statului. Inițiativa a fost însă criticată atât de analiști economici, cât și de politicienii din opoziție. 

Mai mult, nici premierii PSD Sorin Grindeanu și Mihai Tudose nu au vrut să semneze actul de înființare a acestui fond, amintește Profit.ro, iar coaliția de guvernare PSD-ALDE a trecut un proiect de lege pe această temă prin Parlament. Dar Curtea Constituțională a decis că legea este neconstituțională, deoarece înființarea unui asemenea fond ar fi în atribuția administrației publice centrale, nu a Parlamentului. Cu alte cuvinte, a explicat președintele curții, Valer Dorneanu, acest fond nu trebuia înființat prin lege, ci prin hotărâre de guvern.

Acum, guvernul a reluat ideea înființării unui asemenea fond, printr-un act adoptat de Executiv. Proiectul de act normativ reglementează scopul fondului suveran de dezvoltare și investiții - atât dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, angajarea de proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori institutionali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, precum și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Fondul va fi persoană juridică română ale cărei condiții de organizare si functionare se stabilesc prin hotărâre de Guvern, care se înființează și funcționează ca societate pe acțiuni și care este deținut în întregime, în mod direct, pe toată durata de funcționare de către statul român.

Capitalul social va fi format din aport în numerar, precum și din aport în natură. Aportul în natură se stabilește prin hotărâre de Guvern și se poate compune și din bunuri mobile și imobile proprietate privată a Statului, inclusiv din acțiuni ale Statului la societățile la care acesta este acționar.

În varianta adoptată de Parlament, din Fondul Suveran ar fi făcut parte acțiunile deținute de stat la 33 de companii, printre care Engie România S.A., Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Națională Aeroporturi București S.A., Romgaz S.A., Antibiotice S.A., Loteria Română, dar statul ar fi contribuit și cu bani la înființarea fondului, pentru a duce capitalul social la 9 miliarde de lei.