După impozitul pe cifra de afaceri și impozitul pe gospodărie, guvernanții renunță la alte două măsuri care au provocat ample discuții: taxa de solidaritate și trecerea contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului.

Taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual și vor fi plătite de angajator, a anunțat marți premierul Mihai Tudose, scrie Agerpres.

„Nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta. Spuneți-mi și mie cine v-a spus dumneavoastră că cele două (CAS și CASS - n.r.) ... Nu, ele vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm", a afirmat Tudose, întrebat despre posibila trecere a plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Întrebat dacă la fel vor sta lucrurile și anul viitor, premierul a răspuns: „Și anul viitor”.

De asemenea, premierul a spus că taxa de solidaritate - o taxă suplimentară pe veniturile celor cu salarii peste un anumit prag - poate fi trecută la capitolul „discutate și uitate”. „Era prea mare deranjul”, a concluzionat șeful Guvernului.

Anterior, PSD a renunțat și la alte idei de schimbare a fiscalității anunțate în programele de guvernare, precum impozitul pe gospodărie sau înlocuirea impozitului pe profit cu taxarea cifrei de afaceri, după criticile vehemente primite din partea comunității de afaceri și a analiștilor economici.

Totuși, Guvernul trebuie să găsească căi de a majora veniturile bugetare pentru a putea acoperi creșterile de cheltuieli deja aprobate, în condițiile în care guvernanții promit că vor respecta limita de deficit de 3% din PIB.