Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să oprească demersurile privind construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă în parteneriat cu China General Nuclear Power.

Producătorul de energie nucleară și-a informat investitorii că a primit de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri solicitarea de a discuta în ședința Adunării Generale a Acționarilor încetarea negocierilor cu firma chineză China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. 

Solicitarea guvernului, care deține aproximativ 82,5% din acțiunile Nuclearelectrica, conține trei puncte și va fi discutată de acționari în 12 iunie. Astfel, cele trei teme de discuție cerute de minister sunt:

  • Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părților, denunțare etc) a următoarelor documente: "Memorandumul de înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (MoU), și respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară.”
  • Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiza și cristalizarea opțiunilor strategice privind construcția de noi capacități de producție de energie electrică din surse nucleare.

În ianuarie, premierul Ludovic Orban spunea, într-un interviu acordat HotNews.ro, că guvernul ar putea renunța la parteneriatul cu compania chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (...) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare”, a spus atunci Orban.

China General Nuclear Power Corporation a fost acuzată în 2016 de Guvernul SUA de spionaj nuclear, dar discuțiile dintre statul român și firma chineză au continuat, în baza unui memorandum de înțelegere semnat pe 9 noiembrie 2015.

Potrivit memorandumului, cele doua părți ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, în care compania chineză să dețină cel puțin 51%.