Senatorul liberal Florin Cîțu a provocat vâlvă cu o declarație privind introducerea unei taxări a activelor bancare care să aducă mai mulți bani la buget. După această declarație, acțiunile băncilor listate la bursa din București au coborât puternic.

„În urma solicitărilor transmise Ministerului Finanțelor Publice și a articolului apărut într-o publicație economică de prestigiu cu titlul «Pierderi masive pentru acțiunile bancare după declarațiile lui Florin Cîțu, membru al Comisiei de Buget Finanțe, care anunță o taxă specială pe active de 0,5%», facem următoarea precizare:

Atât la nivelul Ministerului de Finanțe cât și la nivelul grupurilor de lucru din care fac parte reprezentanți ai societății civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu există intenția introducerii unei astfel de taxe,” a transmis Ministerul Finanțelor într-un comunicat, joi seară.

Instituția adaugă și o recomandare în informarea transmisă: „pe viitor recomandăm tuturor să se raporteze doar la documentele și comunicările oficiale ale instituției noastre”.

Totuși, după cum notează Ziarul Financiar, informația privind o posibilă taxare a activelor circula de mai multă vreme în mediul financiar-bancar, iar declarația lui Cîțu a venit pentru această industrie mai mult ca o confirmare, decât ca o noutate.

Mai mult, deși Cîțu a făcut această afirmație ieri dimineață, în cadrul emisiunii ZF Live, nicio autoritate guvernamentală nu a reacționat, cu toate că miercuri a fost o ședință de guvern în care s-au discutat inclusiv modificări ale Codului Fiscal.

De altfel, prima reacție guvernamentală a fost un SMS (!) transmis de premierul Mihai Tudose reporterilor Bloomberg: „Guvernul României nu plănuiește o taxă pe activele bancare în sistemul financiar”, după cum relatează tot Ziarul Financiar.

„Problema cea mai mare pentru acest gu­vern o reprezintă execuția bugetară, lipsa ba­nilor la buget. Totul începe cu o campanie de de­mo­nizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care so­cie­ta­tea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sis­te­mul financiar bancar, din ce am înțeles de 0,5%, aplicată pe active", a spus miercuri Florin Cîțu, arătând că guvernul ar urma să încaseze circa 2,1 miliarde de lei de pe urma taxei.

Acțiunile Banca Transilvania și BRD, cele mai importante bănci listate pe piața din București, au coborât cu 5%, respectiv 4% în ședința de joi, după un declin ușor mai mic în ședința anterioară.