Premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat miercuri cu reprezentanții HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Guvernul susține că în cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalității și agențiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019.

Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a reduce birocrația.

Un alt punct al discuției s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a șomajului tehnic angajaților și a modalității de aplicare a programului de lucru flexibil. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu șase luni a aplicării șomajului tehnic pentru angajații a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare și consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa.

Consultările între Guvern și reprezentanții acestui sector vor continua în perioada următoare, mai spune Executivul.