Guvernul a discutat joi propunerea de rectificare bugetară, dar adoptarea acestuia a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Proiectul primei rectificări din acest an a fost discutat de Guvern în ședința de joi în primă lectură, dar proiectul urmează să fie aprobat în ședința următoare, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Executivului.

Întrebat de ce nu a fost aprobată rectificarea încă din această ședință, Nelu Barbu a spus că decizia Guvernului a fost „să mai analizeze în detaliu fiecare aspect” din proiect.

Proiectul rectificării a iscat zâzanie în coaliție, mai mulți lideri ALDE contestând unele măsuri incluse în proiect.

Totuși, deși unele ministere vor avea mai puțini bani decât au fost alocați inițial, și ministrul de finanțe, și premierul Viorica Dăncilă au insistat că este o rectificare pozitivă.

„Este o rectificare pozitivă, prin care asigurăm plata majorată a salariilor și pensiilor, inclusiv noua creștere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură și continuarea proiectelor de investiții în domeniile prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susținută de creșterea Produsului Intern Brut și de faptul că, în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creștere economică de 5%, a treia cea mai mare creștere din Uniunea Europeană”, a spus Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.

Premierul a spus că deficitul bugetar va fi menținut în ținta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76% din produsul intern brut. „De asemenea, vom menține investițiile în domeniile prioritare - educație, sănătate și infrastructură rutieră, precum și măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităților locale. Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru și să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabilește prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare”, a explicat premierul.

Viorica Dăncilă a precizat că reducerile de bugete propuse prin rectificare bugetară se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați.