Guvernul va finaliza în această săptămână evaluările și va adopta în următoarea săptămână o nouă rectificare bugetară, a declarat vineri premierul Ludovic Orban.

Precedenta rectificare a fost adoptată în aprilie, în timpul stării de urgență provocate de pandemia de coronavirus.

Ludovic Orban a spus că situația economică nu este dintre cele mai bune și a cerut tuturor miniștrilor să-și drămuiască solicitările.

„Știm foarte bine că situația economică nu este dintre cele mai bune, că economia românească, ca toate economiile țărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID și va trebui să drămuim fiecare ban și, mai ales, să alocăm resursele către proiectele importante, către investiții, către proiecte care, într-adevăr, au ca și efect îmbunătățirea condițiilor de viață ale concetățenilor noștri și, de asemenea, proiecte suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”, a declarat Ludovic Orban, vineri, în cadrul ședinței de Guvern.

De asemenea, premierul a cerut miniștrilor ca până sâmbătă să-și finalizeze cererile de fonduri.

„Noi finalizăm săptămâna aceasta evaluările și săptămâna viitoare vom adopta ordonanța de urgență privind rectificarea. Aș vrea ca până sâmbătă să vă reevaluați extrem de serios solicitările, pentru că vreau să existe fundamentări foarte solide pentru orice solicitare de bani”, a spus Orban.

Potrivit prognozelor anterioare, Guvernul estimează că economia României va scădea cu circa 2% în acest an, o previziune mult mai optimistă decât cele ale instituțiilor internaționale, care văd o recesiune mult mai severă în 2020.