Ordonanța de Urgență privind scăderea plafoanelor la energie și gaze naturale și creșterea limitei de consum va fi aprobată săptămâna viitoare, a spus marți ministrul energiei, Virgil Popescu.

Reprezentanții guvernului au anunțat că, în ședința coaliției, s-a decis ca, pentru a scădea facturile populației și agenților economici, vor fi reduse plafoanele la energie electrică și gaz și crescute limitele de consum începând cu 1 februarie.

„Când dăm ordonanța în cursul lunii ianuarie, practic și vorbim de Ordonanța care va fi aprobată săptămâna viitoare cu modificările, faptul că până la 30 iunie se fac regularizări la tot consumul în această perioadă, putem discuta inclusiv luna ianuarie, poate, de ce nu, dacă Ministerul Justiției ne permite să discutăm de plaja de consum și în noiembrie și în decembrie”, a spus Popescu, la sediul PNL.

Ministrul a explicat și de ce este nevoie de noi măsuri.

„Am spus că în ianuarie facem această evaluare și vedem cum se încadrează consumul în această iarnă. Iernile diferă de la una la alta, poate fi mai frig într-o iarnă, datele statistice pot să difere de la iarnă la iarnă și acum am făcut această ajustare. (...) În toamnă, în Parlament s-a votat și s-a modificat Ordonanța de Urgență care nu prevedea nici plafoane, nici multe plaje de consum, nu prevedea nici instituții, deci practic a fost modificată complet, 100% în Parlament. Legea s-a aplicat, problema pe care am avut-o este că furnizorii nu au aplicat legea. (...) Măsura plafonării, așa cum a fost făcută și așa cum este făcută acum, face o intervenție în piață și este benefică pentru români și dacă considerăm că mai trebuie modificat ca să fie și mai bine pentru români o vom face la fiecare evaluare. (...) În toată această perioadă vom merge mai departe și vom face evaluare și vedem ce măsuri vom lua după 1 aprilie", a spus Popescu.

Coaliția formată din PNL, PSD și UDMR a decis să reducă la energie electrică plafonul de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preț, reieșind astfel o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW, a precizat luni seară premierul Nicolae Ciucă. Acesta a precizat că pentru IMM-uri și consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat prețul la un leu pe KW.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 KW și se va aplica un discount de 40% (majorat de la 33%), asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 lei per KW", a mai spus Ciucă.