Guvernul va transmite a doua cerere de plată din PNRR către Comisia Europeană în luna octombrie a acestui an, în sumă de 3 miliarde de euro, susține ministrul Marcel Boloș.

„În cadrul Comitetului interministerial s-a discutat și despre situația următoarei cereri de plată, cererea de plată numărul 2, care urmează a fi depusă în cursul lunii octombrie a acestui an, când România are de încasat, de asemenea, suma de 3 miliarde de euro. Așadar, în conturile României din Planul Național de Redresare și Reziliență în cursul anului 2022 trebuie să avem suma de 10 miliarde euro, ar trebui să avem această sumă după depunerea cererii de plată numărul 2 din cursul lunii octombrie", a declarat Marcel Boloș, luni, la finalul reuniunii Comitetului de monitorizare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

El a adăugat că în cadrul reuniunii a fost trecut în revistă demersul privind depunerea cererii de plată numărul 1 de către România, având în vedere că este perioada în care Comisia Europeană e posibil să mai transmită „observații sau clarificări la jaloanele care deja au fost îndeplinite”, relatează Agerpres.

„Reamintesc că un număr de 21 de jaloane am avut ca și obligație de îndeplinit până la sfârșitul anului 2021, iar din acest punct de vedere, până la momentul la care se efectuează plata pentru cererea de rambursare, Comisia Europeană mai are dreptul să solicite aceste clarificări pentru obținerea de informații suplimentare. Așadar, ministerele de linie vor rămâne în continuare în legătură cu noi în calitate de reprezentant național, pentru a mai răspunde, dacă va fi cazul, la eventualele informații suplimentare pe care le poate solicita Comisia Europeană”, a declarat Boloș.

Ministrul a menționat că tot pe ordinea de zi a Comitetului interministerial s-a analizat și s-au prezentat primele măsuri de lansare a apelurilor de proiecte, care sunt aferente implementării primelor proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Discutăm de un număr de 58 de apeluri de proiecte cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, deci 70% din valoarea Planului Național de Redresare și Reziliență urmează să fie implementat și să fie organizate aceste apeluri de proiecte. Unele dintre ele s-au și lansat și s-au văzut... procesul acesta de implementare, mai ales la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde apelurile de proiecte în ceea ce privește eficiența energetică pentru blocurile de locuințe, dar și pentru clădirile publice au fost apeluri de un real succes, dar, de asemenea, urmează desigur și celelalte ministere de linie să își coordoneze activitățile, astfel încât partea aceasta importantă de utilizare a banilor din PNRR să poată să fie dusă la bun sfârșit”, a mai afirmat Boloș.