Pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a publicat un proiect de OUG care vizează desființarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanțare europeană REACT-EU.

„Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU”, anunță ministerul de resort.

Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT-EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem.

Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul măsurii curente nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi.

Cele două măsuri făceau parte dintr-un pachet de măsuri de susținere a firmelor mici și mijlocii, în contextul stării de urgență. Guvernul, condus la acea dată de Ludovic Orban, a propus trei forme de sprijin: granturi nerambursabile de 2.000 de euro pentru capital de lucru, destinate microîntreprinderilor și PFA (Măsura 1); sprijin cuprins între 2.000 de euro și 150.000 de euro (maxim 15% din cifra de afaceri din 2019) pentru finanțarea capitalului de lucru (Măsura 2) și finanțări de 50.000-200.000 de euro pentru investiții (Măsura 3).

Dar distribuția fondurilor a fost marcată de multiple întârzieri, iar, în cazul Măsurii 3, de acuzații de fraudă. Ca urmare, guvernul a mutat din sumele alocate pentru această măsură către sprijinul de capital de lucru.

În contextul în care Măsura 3 este oricum blocată de ancheta DNA, guvernul decide mutarea tuturor banilor la Măsura 2, dar ar trebui să obțină și acordul Comisiei Europene, care a aprobat schema de ajutor în forma inițială.