Listarea la Bursa de Valori București (BVB) a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este așteptată în luna iulie, a anunțat marți compania.

Fondul Proprietatea a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de societate.

Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior.

Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării ofertei.

Listarea este "de așteptat să aibă loc în iulie 2023".

"Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după admitere. Societatea și Fondul vor fi supuși unei restricții de înstrăinare a acțiunilor societății pentru o perioadă de 180 zile, iar acționarul majoritar al societății va fi supus unei restricții de înstrăinare a acțiunilor societății pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii. Informații detaliate despre Ofertă vor fi publicate după aprobarea Prospectului″, precizează Hidroelectrica.

Statul român, prin Ministerul energiei, controlează 80% din capitalul Hidroelectrica.

"Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung. Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm profilul internațional", a declarat directorul executiv al companiei, Bogdan Badea.