După mai mult de doi ani, cel mai mare producător român de energie scapă de insolvență, potrivit unei decizii a Tribunalului București.

Hidroelectrica a intrat în insolvență, pentru a doua oară, în februarie 2014. Anterior, compania se mai aflase în insolvență între iunie 2012 și iunie 2013.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, dar este executorie, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

În 2012, sub protecția insolvenței, Hidroelectrica a reziliat contractele încheiate cu mai mulți traderi de energie (precum Alpiq sau Energy Holding), dar și mari consumatori de electricitate (ca Alro sau ArcelorMittal Galați). Potrivit administratorului, aceste contracte bilaterale încheiate cu așa-numiții „băieți deștepți” au adus pierderi de peste 1,1 miliarde de euro producătorului de energie.

Hidroelectrica a înregistrat în 2015 un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

Urmează listarea 

Pentru compania de stat, după ieșirea din insolvență ar trebui să urmeze listarea. Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei.

Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie, notează Agerpres. Astfel, aceasta ar putea fi prima ofertă inițială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.

Pentru Hidroelectrica, companie care acoperă circa un sfert din producția locală de electricitate, un alt pas ar putea fi transformarea într-un lider regional, potrivit ministrului energiei, Vlad Grigorescu.

„Următoarea etapă este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru, care să dea companiei o viziune strategică și care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice”, a afirmat ministrul.

„A fost parcurs un proces complex de restructurare, care a făcut din Hidroelectrica, astăzi, un pilon al Sistemului Energetic Național, o companie profitabilă, cu aspirații reale de a deveni inclusiv un lider regional în acest sector”, a adăugat Grigorescu, într-un comunicat de presă.