Hillary Clinton: "SUA sunt in concurenta directa cu China"/ Evolutia economica si atuurile Chinei
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat ca Statele Unite ale Americii sunt in concurenta directa cu China si risca sa piarda influenta in favoarea tarii comuniste, care profita de resursele din Pacific.
Hillary Clinton a facut aceste comentarii neobisnuit de puternice in fata Comitetului Senatului pentru Relatii Externe, plangandu-se de reducerile aplicate programului american de ajutor.
"Suntem intr-o competitie de influenta cu China," a spus Clinton, acuzand China de sprijinirea regimului dictatorial din Fiji, informeaza The Telegraph.
Donald Trump: China este dusmanul nostru
Declaratia lui H. Clinton vine dupa o serie de reactii ale unor oficialitati, analisti economici sau oameni de afaceri care trag un semnal de alarma in privinta ascensiunii economice a Chinei si ce impact are acest lucru asupra economiei SUA.
Magnatul american, Donald Trump, a declarat pe 9 februarie, in emisiunea "Piers Morgan Tonight" de pe postul CNN: "China este dusmanul nostru si incearca sa puna mana pe tara noastra din punct de vedere economic. Nu sunt cu adevarat niste competitori. Inseala."
El a spus ca se gandeste "in mod serios" sa candideze pentru Casa Alba, adaugand ca, daca va ajunge presedintele SUA, "primul lucru pe care l-as face este sa anunt foarte energic ca urmeaza sa taxam produsele chinezesti - o taxa de 25% pentru toate produsele chinezesti".
China, a doua putere economica a lumii. Va depasi SUA in viitor? Care sunt atuurile chinezilor.
"Exista o diferenta fundamentala intre China si restul lumii, un element pe care foarte putini il inteleg cu adevarat: ceea ce vedem acum nu este decat o continuare a politicii milenare a Chinei. Chiar daca unii ii spun comunism altii semi-capitalism, in realitate nu este altceva decat o continuare logica a traditiei slefuita mii de ani. Si cred ca nu ne inselam deloc daca spunem ca puterea Chinei isi are radacinile in aceasta traditie", scrie Dan Diaconu pe Trenduri Economice.
Tradusa in termeni economici, aceasta traditie se manifesta pe planuri paralele. In primul rand, uriasa rezerva a Chinei a inceput sa fie pusa la lucru. Astfel, in ultimii doi ani China a acordat credite externe, in principal catre statele in curs de dezvoltare. Aparent e un lucru banal, dar daca vom aminti faptul ca volumul acestor credite este mai mare decat cel al Bancii Mondiale, intelegem pe deplin adevarata dimensiune a operatiunii. Creditele acordate cu larghete de chinezi nu reprezinta numai o masura de protectie in caz de crestere nepregatita a inflatiei ci si un mijloc de castigare a simpatiei si influentei politice.
Un lucru pe care nu l-au inteles occidentalii e ca pentru chinezi banul nu inseamna mai nimic; marfa cu adevarat importanta pentru ei e mult mai abstracta si se numeste "puterea de influenta", mai apreciaza Diaconu.
Structura economiei chineze s-a schimbat dramatic intre 1970 si 2009. Astfel, daca in urma cu 40 de ani, agricultura avea o pondere de 35,3% in PIB, industria 36,5%, iar serviciile 12,5%, in prezent agricultura nu mai genereaza decat 11% din PIB, iar industria si serviciile genereaza 42,1%, respectiv 25,4%. Dintre tarile care conteaza la nivel mondial, China are cea mai mare pondere a industriei in PIB, procent dublu fata de SUA sau Germania.
Pe de alta parte insa, aceasta crestere spectaculoasa a productiei industriale s-a datorat si transferului liniilor de productie din tarile dezvoltate, fara ca acest lucru sa insemne ca tarile dezvoltate nu retin cea mai mare parte a afacerii. Exemplul Apple este elocvent: iPhone se asambleaza in China, insa chinezii nu retin decat 1% din valoare, restul intorcandu-se in SUA, Germania, Japonia etc, scrie Cristian Ogonas pe blogul sau.
China este tara cu cea mai spectaculoasa ascensiune din ultimii ani, statul comunist devenind in 2010 a doua putere economica a lumii din punctul de vedere al valorii Produsului Intern Brut.
China are cele mai mari rezerve valutare din lume – 2,85 mii de miliarde de dolari sau echivalentul a 50% din PIB. In 2000, nivelul rezervelor era de $172 miliarde, iar in 2005 de 831 miliarde. De unde vin banii? Anual, China inregistreaza un excedent comercial in jurul a $200 miliarde, iar volumul investitiilor straine si fluxurile de capital au generat un nivel urias al rezervelor, acestea crescand cu $450 miliarde doar in ultimul an.
Pentru comparatie, pe locul doi din punctul de vedere al rezervelor valutare se situeaza Japonia cu $1,1 mii miliarde sau echivalentul a 22% din PIB. Romania are $48 miliarde sau echivalentul a 30% din PIB.
In ceea ce priveste datoria externa a Chinei, aceasta era de $546,5 miliarde la sfarsitul lunii septembrie 2010, cu aproximativ $200 miliarde mai mare decat cea inregistrata in 2008.
de Ionut Baias, Andra Ciubotaru
Comentarii