Toate marile lanțuri de benzinării din România au aplicat reducerea de 50 de bani pentru clienții finali, care a fost introdusă începând de vineri, susțin oficialii guvernamentali.

„Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți”, a scris ministrul energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Potrivit OUG 106/2022, publicată joi seara în Monitorul Oficial, reducerea nu se va vedea la pompă, ci doar pe totemurile de la intrarea în benzinării (stâlpii cu afișaj) și se va evidenția distinct pe bonul fiscal.

Beneficiarii sunt clienții finali, persoane fizice și juridice, care achiziționează carburanții pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusă începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioadă de trei luni.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate”, a punctat și premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

El susține că Guvernul a evitat „penuria și raționalizarea carburantului - așa cum se întâmplă deja în alte state - și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare”.

„Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa”, a mai spus Ciucă.