Pensiile medii acordate pensionarilor obișnuiți au crescut de opt ori în 16 ani, dar cei care au ieșit la pensie din Apărare, MAI sau SRI și-au văzut câștigurile crescând mult mai repede.

Pensia medie de asigurări sociale de stat, încasată de imensa majoritate a românilor, a crescut de opt ori în ultimii 16 ani, în timp ce pensiile din Apărare, MAI și SRI - de 15 ori, potrivit unei analize realizate de Institutul Național de Statistică, citată de Consiliul Fiscal.

Evoluția din ultimii 16 ani a pensiilor medii de asigurări sociale de stat, a pensiilor medii ale avocaților, cultelor, agricultorilor și nu în ultimul rând - ale militarilor a fost analizată de Institutul Național de Statistică în graficul de mai sus. Graficul a fost publicat de economistul Radu Crăciun pe pagina sa de socializare și face trimitere la o analiză a Consiliului Fiscal despre acest subiect, notează Economica.net.

(vezi Raportul anual al Consiliului Fiscal, pagina 79)

Potrivit graficului INS, pensiile medii ale militarilor au crescut de circa 15 ori în ultimii 16 ani, în vreme ce pensiile medii de asigurări sociale de stat, de aproximativ opt ori.

În anul 2001, pensia medie de asigurări sociale a fost de circa 125 de lei. Spre comparație, pensia medie a militarilor - de 250 de lei. În 2017, pensia medie de asigurări sociale a depășit ușor 1000 de lei, iar pensia medie militară - de 3.750 de lei.

Citește articolul complet pe pagina Economica.net