Măsurile incluse în proiectul de Ordonanță de Urgență lansat ieri de Ministerul de Finanțe vor avea un impact pozitiv asupra bugetului din 2019 de peste 50 de miliarde de lei, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Chiar dacă Ordonanța introduce noi taxe, cea mai mare parte a impactului pozitiv vine din nerespectarea legislației în domeniul educației. Astfel, nici anul viitor Guvernul nu va aloca 6% din PIB pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare, cum prevede Legea educației naționale nr. 1/2011.

„Aplicarea prevederilor art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, ar determina un necesar suplimentar de finanțare în anul 2019 de cca. 39,6 miliarde lei”, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Modificările aduse la OUG nr. 111/2011 (privind comunicațiile electronice), OUG nr. 33/2007 (privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE) și Legea nr. 51/2006 (legea serviciilor comunitare de utilități publice) vor avea un impact suplimentar asupra veniturilor bugetului general consolidat de circa 4,09 miliarde lei, estimează Ministerul de Finanțe.

Din taxarea băncilor prin nou-anunțata „taxă pe lăcomie”, statul estimează venituri de aproape 4 miliarde în plus la buget. „Prin aplicarea taxei la valoarea activelor din octombrie 2018 (variantă conservatoare) ar rezulta un venit bugetar suplimentar de 3,6 mld. lei. În evaluarea impactului acestei taxe s-a estimat că evoluția ratelor dobânzilor interbancare va urma trendul inflației prognozate pentru anul 2019, respectiv o reducere cu circa 0,5 puncte procentuale”, se arată în nota de fundamentare.

„Neprelungirea a măsurilor privind neacordarea pentru personalul din sectorul bugetar tichete cadou, premii, ore suplimentare, ajutoare/indemnizații la ieșirea la pensii, precum și a celor privind menținerea ca și în anii anteriori a anumitor categorii de indemnizații, precum și acordarea de tichete culturale, ar determina un necesar suplimentar de finanțare în anul 2019 de 3,2 miliarde lei”, potrivit documentului citat.