Creșterea salariilor bugetarilor cu zece procente va mări deficitul fiscal pentru anul viitor până la 3,3 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), dacă nu sunt luate măsuri compensatorii, avertizează analiștii ING Bank.

Deficitul pentru 2016 era deja în pericol ca urmare a măsurilor populiste adoptate în ultima perioadă, care vor duce minusul de anul viitor peste cel de anul acesta, de 1,85 la sută din PIB.

Un deficit apropiat sau chiar peste trei la sută din PIB, limita maximă admisă de reglementările UE, ar pune în dificultate un guvern care și așa are o marjă redusă de manevră în 2016, an electoral.

„Așadar, un context dificil pentru legea bugetului pentru 2016”, mai arată aceștia.

În plus, specialiștii băncii spun despre acest prim test al noului cabinet că va cântări cu 0,3 la sută în Produsul Intern Brut.

Luând în calcul valoarea înaintată de Comisia Națională de Prognoză pentru PIB de 746,6 miliarde de lei (circa 170 miliarde de euro) pentru anul viitor, procentul ar însemna 2,2 miliarde de lei (500 de milioane de euro).

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, cu cvasi-unanimitate, amendamentul PSD la Ordonanța de Urgență a Guvernului 35/2015 privind creșterile salariale în sistemul sanitar, amendament prin care salariile bugetarilor cresc cu 10 la sută. Măsura ar urmează să intre în vigoare de la 1 decembrie 2015, după acordul președintelui Klaus Iohannis.

Dacă reprezentanții Ministerului Muncii au spus că susțin amendamentul, Ministerul de Finanțe a arătat că nu îl poate susține, pentru că ar crea, pentru anul 2016, un deficit de cinci miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu tăieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrării în vigoare a unor măsuri de relaxare fiscală.

Ministrul interimar al Muncii, Rovana Plumb, a precizat că toate aceste creșteri salariale vor avea un impact indicativ de 0,2 la sută din PIB.