Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019, arată datele publicate de compania rusă, citate de Agerpres.

Conform acestor date, România este unul dintre cei mai mici clienți ai Gazprom din regiune, în condițiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi și Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Practic, singurele state din regiunea Europei Centrale și de Est care au importuri mai mici de gaze naturale de la Gazprom decât România sunt: Lituania, Slovenia, Estonia, Bosnia-Herțegovina și Macedonia de Nord.

Pe ansamblu, exporturile Gazprom în Europa au scăzut cu 12,1% în 2020 până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condițiile în care prețurile și cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus. 

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus și Polonia, precum și gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia și Germania, via Marea Baltică.

Companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și firma germană Wintershall.