România a importat, în primele cinci luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 930.500 tone echivalent petrol (tep), cu 14% (151.700 tep) mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de INS

Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată, de peste 2,957 milioane tep, fiind însă cu 5,61% (176.400 tep) sub cea din primele cinci luni din 2021, arată datele Institutului Național de Statistică, citate de Agerpres.

În această perioadă, România ar trebui să accelereze umplerea depozitelor de gaze pentru sezonul rece, dat fiind că este în urma multor alte state europene în acest proces.

Uniunea Europeană a stabilit ca depozitele de gaze naturale să fie umplute măcar în proporție de 80% până în noiembrie, pentru ca statele membre să aibă suficiente resurse pentru a depăși sezonul rece.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul energiei, Virgil Popescu, scria pe Facebook că gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 50%, ceea ce reprezintă mai mult decât și-a asumat țara noastră pentru data de 1 august.

Vineri erau în depozite peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintr-un total de capacitate de 3,07 miliarde. Potrivit ministrului, România și-a asumat în fața Comisiei Europene că va avea un grad de umplere a depozitelor de gaze de 46% la 1 august, 57% la 1 septembrie, 66% la 1 octombrie și 80% la 1 noiembrie.

Pe de altă parte, Rusia și-a redus considerabil livrările în ultimele luni, determinând multe state să realizeze scenarii de urgență pentru eventualitatea întreruperii totale a furnizării de gaze din partea Gazprom.

Uniunea Europeană va anunța miercuri planuri de urgență privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni, avertizând țările că fără reduceri semnificative în prezent nu vor reuși să-și asigure combustibilul în următoarea iarnă, dacă Rusia oprește livrările