Premierul Ludovic Orban a răscolit un cuib de viespi când a vorbit despre eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor, iar liberalii încearcă acum să nu-și pună în cap un sector ce aduce cam 6% din produsul intern brut al României.

Ministrul de finanțe a promis marți că nu va modifica în 2020 Codul Fiscal, deși este de acord cu ideea tratamentului egal aplicat tuturor contribuabililor.

Normal și optim ar fi să plătim toți aceleași taxe, contribuții și așa mai departe, a spus Florin Cîțu, într-o conferință de presă, relatează HotNews.

„Asta este optim. De la optim poți să deviezi pentru anumite situații, dar în 2020 rămânem pe acest Cod fiscal. Este un lucru pe care l-am agreat și cu mediul de afaceri. Nu vom modifica nimic în 2020”, a spus ministrul finanțelor.

Premierul Ludovic Orban declarase anterior, într-un interviu acordat HotNews, că guvernul PNL are drept obiectiv „tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor”, întrebat fiind despre scutirea de impozit pe venit aplicată unor categorii de angajați din domeniul IT.

Luni, și președintele Klaus Iohannis a enunțat o poziție similară. „În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte, aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul în doar zece ani să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB”, a arătat președintele.

În aceste condiții, a spus șeful statului, „trebuie să ne gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv”. „Este o discuție care se va purta”, a mai spus Klaus Iohannis.

Dar, a asigurat ministrul de finanțe, guvernul PNL nu va umbla în 2020 la Codul Fiscal.

Scutirea de impozitul pe veniturile din salarii ale angajaților din sectorul IT a fost introdusă de guvernul PSD condus de Adrian Năstase în iunie 2001, moment la care cotele de impozitare (progresive) pe veniturile din salarii ajungeau și la 40%.

Între timp, industria IT din România a ajuns la cifră de afaceri de peste 5 miliarde de euro anual și circa 100.000 de angajați.