Bugetul federal al Rusiei își epuizează în prezent rezervele, însă impactul exact al sancțiunilor nu poate fi încă evaluat.

Rușii trebuie să întreprindă anumite demersuri pentru finanțare, însă "spectrul este larg”, a declarat pentru InfoRádio György András Deák, cercetător senior la Institutul ungar de Cercetare pentru Apărare Strategică al Universității Naționale a Serviciului Public, notează Infostart.hu.

Potrivit lui György András Deák, un an este prea puțin pentru evaluarea unor astfel de sancțiuni economice; sancțiunile care au fost instituite în februarie, de exemplu, au intrat în vigoare abia la sfârșitul primăverii sau începutul verii, iar despre sancțiunile, cum ar fi sancțiunile petroliere, care au fost introduse abia în decembrie anul trecut, încă nu s-a conturat nici măcar o imagine.

Ar putea exista, totuși, două efecte:

1. Din cauza războiului s-a creat o panică pe piața materiilor prime, care a durat până în august anul trecut și care a contribuit la creșterea veniturilor Rusiei într-o măsură fără precedent în ceea ce privește comerțul exterior și contul curent, ceea ce a atenuat efectele negative asupra economiei ruse, dar acest efect nu va mai exista în 2023.

2. Din cauza războiului multe legături ale Rusiei s-au întrerupt, Rusia a fost izolată pe piața financiară și a avut probleme logistice.

"Ca urmare a acestor două efecte, în Rusia a apărut o scădere mare de 2% a PIB-ului în întregul an 2022", a spus György András Deák, care crede că "efectele le vom vedea abia la începutul acestui an".

Referitor la bugetul Rusiei a spus că "anul trecut a fost relativ bun".

"Nu au avut niciodată atât de multe venituri din hidrocarburi ca în acel an. În situația bugetară a jucat un rol și faptul că din cauza războiului au perceput taxe suplimentare, astfel că anul trecut au putut acoperi cheltuielile suplimentare care au rezultat în urma războiului. În schimb, anul acesta nu se prevede această posibilitate. Chiar și planificarea bugetară a fost mai cumpătată decât anul trecut, au fost luate în calcul venituri mai mici".

György András Deák a arătat că există probleme și în ceea ce privește veniturile, dar nici capitolul " cheltuielilor" nu stă bine de loc; proiectul de buget pe anul 2023 "poate fi aproape uitat, nu va fi implementat".

La întrebarea, ce se va întâmpla dacă se vor epuiza rezervele bugetare ale Rusiei, expertul ungar a spus că "încă nu se știe, este o dilemă și pentru conducerea rusă".

Moscova are mai multe variante:

1. va lua împrumuturi de unde mai poate,

2. ar putea tipări bani, deși aceasta va genera inflație,

3. poate fi luată în considerare și restrângerea acțiunilor sale pe câmpul de luptă.

Soluția poate veni din hibridul acestor trei aspecte.

Însă expertul Institutului ungar de Cercetare pentru Apărare Strategică al Universității Naționale a Serviciului Public a subliniat că Rusia poate acoperi costurile războiului pe termen scurt - deși nu știm cât va dura termenul scurt. Îndatorarea, de exemplu, poate fi o soluție, deoarece bugetul de stat rus însuși nu este în prezent îndatorat, stocul de datorie al bugetului este sub 20 la sută din produsul intern brut, deci "spectrul este larg".

Întrebarea este, de unde poate atrage fonduri externe, ba mai mult, trebuie să țină cont și de faptul că costul acestora va fi evident foarte mare, a conchis György András Deák.

Sursa: RADOR