Vicepremierul Viorel Ștefan a fost numit membru al Curții de Conturi Europene, deși Parlamentul European a respins candidatura acestuia, considerând că nu are experiență în domeniul auditului.

Viorel Ștefan, care își va prelua poziția de la 1 iulie, a fost numit pentru un mandat de șase ani în locul lui George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră.  

Numirea a fost decisă de Consiliul Uniuniii Europene, instituție prezidată de România în primul semestru din 2019, „pe baza propunerilor formulate de statele membre din care aceștia provin și după consultarea Parlamentului European”, potrivit unui comunicat al Curții de Conturi.

Însă Parlamentul European a respins în aprilie candidatura lui Viorel Ștefan, considerând că, deși a fost ministru de finanțe, nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi și nu are niciun fel de experiență în audit.

Dar Viorel Ștefan nu a luat în calcul retragerea candidaturii: „În cazul unui aviz negativ din partea Parlamentului European, Consiliului îi revine responsabilitatea de a lua decizia adecvată, luând în considerare toate elementele relevante și informațiile de care dispune”, spunea atunci vicepremierul.

Alături de Ștefan, Consiliul a numit și un nou membru din partea Croației. Colegiul membrilor, prezidat de domnul Klaus-Heiner Lehne, președintele Curții de Conturi Europene, se va reuni în noua sa componență pentru a stabili atribuțiile specifice care vor reveni celor doi noi membri.