Prețurile la benzină și motorină s-au majorat în perioada 1-24 ianuarie cu peste 50 de bani, adică peste suma/litru pe care Guvernul a compensat-o pentru scurtă perioadă de timp (începând cu 30 iunie 2022).

În ultima zi din 2022, înainte să expire compensarea de la stat, prețul mediu pe litrul de benzină standard era de 6,02 lei. La motorină prețul mediu era de 7,17 lei pe litru.

La o zi după, pe 1 ianuarie 2023, benzina costa în jur de 6,40 de lei pe litru și motorina - 7,57.

Timp de câteva zile, prețurile la carburanți au scăzut "timid" timp de fix dpuă săptămâni. De pe 14 ianuarie, prețurile au tot urcat. Pe 24 ianuarie prețul mediu al benzinei era de 6,59 lei, iar cel al motorinei de 7,72 de lei.

Datele de mai sus au fost preluate de pe platforma peco-online.ro.

Pe 28 decembrie, înaintea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă anunța că Executivul, în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, va aplica din nou compensarea.

"Pentru că tot am discutat de compensarea prețului la energie, trebuie să mă refer și la compensarea prețului la carburanți. Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului, și trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa. În schimb, este doar o măsură, o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou", spunea, atunci, Nicolae Ciucă.

OUG prin care se se compensau 50 de bani/litrul de carburant a intrat în vigoare la 1 iulie 2022. Din cei 50 de bani, 0,25 de bani erau acoperiți de la bugetul de stat, iar 0,25 de bani de către stațiile de alimentare.