Încălzirea globală reduce productivitatea muncii
Căldura excesivă pune în pericol sănătatea a milioane de oameni și riscă să ducă la pierderi de mii de miliarde de dolari din cauza scăderilor de productivitate, potrivit unui raport al Națiunilor Unite.
Schimbările climatice expun milioane de oameni ai muncii la o căldură excesivă, pun în pericol sănătatea acestora și amenință să ducă la pierderi de peste 2.000 de miliarde de dolari anual prin scăderea productivității muncii până în anul 2030, a avertizat un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), citat de AFP, relatează Agerpres.
Peste un miliard de oameni ai muncii din țările afectate de încălzirea globală se confruntă deja cu o căldură excesivă, potrivit raportului intitulat "Schimbările climatice și munca: Impactul încălzirii asupra locurilor de muncă".
"În situația actuală, mai multe puncte procentuale din orele de lucru pot fi pierdute în zone foarte expuse", indică raportul, rezultat al unei colaborări între mai multe agenții ale ONU și sindicate internaționale.
Pierderea globală a productivității ar putea ajunge la 2.000 de miliarde de dolari în fiecare an, până în 2030, deoarece temperaturile ridicate forțează oamenii care muncesc în exterior să lucreze în ritm lent, să ia pauze mai lungi sau chiar să se transfere pentru a găsi un loc de muncă într-un climat mai temperat.
"Când oamenii sunt expuși la astfel de cuptoare, capacitatea lor de lucru este afectată în mod semnificativ", a declarat pentru AFP Philip Jennings, președintele federației sindicale internaționale UNI Global Union.
Munca la temperaturi de peste 35 de grade Celsius creează riscuri pentru sănătate.
Unii lucrători expuși la astfel de condiții nu au de ales decât să continue munca, fiind uneori în imposibilitatea de a bea apă sau a se adăposti la umbră în timpul lucrului.
"Cei care lucrează pe câmp își pot ruina sănătatea doar pentru a se putea hrăni", a avertizat Saleemul Huq, șeful Centrului Internațional pentru Schimbări Climatice și Dezvoltare.
Aproximativ 4 miliarde de oameni de pe planetă trăiesc în cele mai afectate regiuni de încălzirea globală, mai ales în Asia de Sud, sudul Statelor Unite ale Americii, America Centrală și Caraibe, nordul Americii Latine și Africa de nord și de vest.
În Africa de Vest, numărul de zile fierbinți din fiecare an aproape că s-a dublat din anii 1960, se spune în raport.
La Calcuta, în estul Indiei, fiecare deceniu aduce un plus de 12 zile cu temperaturi care depășesc 29 de grade Celsius.
India a pierdut deja aproximativ 3 la sută din orele de muncă din timpul zilei pe an din cauza căldurii extreme și ar putea pierde până la 8 la sută până în 2085, dacă nu se face nimic pentru a lupta împotriva încălzirii globale, avertizează raportul.
Săptămâna trecută, 175 de țări au semnat acordul istoric asupra climei încheiat la Paris în decembrie 2015, care are ca scop limitarea creșterii temperaturii globale în următoarele decenii "sub 2 grade Celsius", amintește AFP.
Comentarii