Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a emis un ordin prin care se demarează evaluarea dosarelor de pensii din sistemul public, pas premergător recalculării acestora.

"Astăzi am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor de pensii din sistemul public, așa cum prevede art 157, alin. 2 din Legea 127. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin", a anunțat Raluca Turcan într-o conferință de presă.

Potrivit ei, emiterea ordinului reprezintă etapa premergătoare recalculării pensiilor din sistemul public.

"Ultima recalculare a fost făcută în perioada 2005-2010 și a cuprins aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de cel mult 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea lor înseamnă că vor fi eliminate situațiile când la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite", a mai spus ministrul.

Ea susține că recalcularea pensiilor reprezintă "o măsură de reformă profundă și care aduce echitate pentru milioane de oameni".

Turcan a mai explicat că se va crea o bază de date electronică în funcție de informațiile colectate de Casele Județene de Pensii, iar datele vor ajunge în sistemul Casei Naționale de Pensii, acolo urmând să se facă recalcularea și punerea în plată a pensiilor.

"Nicio pensie recalculată nu va scădea. Cele cu o valoare mai mică dup[ recalculare vor rămâne la același plafon, iar cele care vor ieși într-o variantă mai mare, vor crește", a completat ministrul, adăugând că recalculările vor aduce majorări pentru mulți pensionari.

De asemenea, Raluca Turcan a spus că se lucrează pentru ca și pensiile speciale să fie aduse la un nivel de echitate.