Afacerile companiilor din sectorul industrial au crescut spectaculos în luna mai, iar comenzile primite în aceeași lună arată că avansul va continua.

Cifra de afaceri din industrie a crescut în mai cu 14,6% față de luna anterioară, în timp ce avansul față de aceeași perioadă a anului trecut a fost chiar mai mare, de 18,5%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Avansul față de mai 2016 este cel mai ridicat ritm de creștere din ultimii zece ani, notează News.ro. Un ritm atât de înalt nu s-a mai înregistrat din martie 2007 (+23,6% față de martie 2006), cu peste un an înainte de debutul crizei economice.

În primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 10,7%, pe fondul unui avans de 10,7% al industriei prelucrătoare și de 8,1% al industriei extractive, arată datele statistice.

Industria prelucrătoare are toate șansele să continue parcursul bun și în următoarea perioadă, având în vedere majorarea semnificativă a comenzilor noi primite, care se vor transforma în venituri în viitor.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în mai cu 16,3% față de aprilie. În raport cu mai 2016, creșterea a fost de 24,6%, cea mai mare din ultimii patru ani. În aprilie, creșterea fusese de doar 4,6%.

În primele cinci luni, avansul comenzilor noi a fost 13,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Industria a fost unul dintre cei mai stabili vectori de creștere a economiei românești în ultimii ani, în condițiile în care alte sectoare, precum agricultura, au avut o evoluție fluctuantă. Spre exemplu, în primul trimestru al lui 2017, industria a avut o pondere de 22,5% din produsul intern brut și o contribuție de 1,5 puncte procentuale din creșterea record de 5,7%.