Producția industrială a scăzut în octombrie și în primele zece luni ale anului, subliniind declinul celui mai important sector al economiei românești, pe fondul scăderii comenzilor externe.

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, producția industrială (serie brută) a României a coborât, în primele zece luni ale anului, cu 1,9%, față de aceeași perioadă din 2018, ca efect al scăderilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3,1%), industria extractivă (-2,4%) și industria prelucrătoare (-1,6%).

În seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a scăzut cu 2,8% în primele zece zile comparativ cu aceeași perioadă din 2018.

În luna octombrie 2019, producția industrială (serie brută) a fost mai mare față de septembrie cu 4,3%, dar datele ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate arată, de fapt, o scădere cu 2,1% față de luna precedentă.

Scăderea este mai importantă față de perioada similară din anul precedent. Producția industrială (serie brută) a fost mai scăzută cu 4,5% față de octombrie 2018, ca urmare a reducerilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,2%), industria prelucrătoare (-3,9%) și industria extractivă (-3,8%).

În date ajustate, producția industrială a scăzut cu 7,7% în octombrie față de aceeași lună din 2018.

Industria are o contribuție de circa 25% din produsul intern brut, dar sectorul a fost afectat în acest an de o reducere a cererii de pe plan extern. Evoluția a fost reflectată de statistica comenzilor noi din industria prelucrătoare, care au scăzut cu 0,7% în octombrie față de aceeași lună din 2018.