Producția industrială a crescut în septembrie față de luna precedentă, dar este încă sub nivelul din 2019 pe ansamblul primelor nouă luni.

Producția industrială din primele nouă luni a scăzut în serie brută cu 12,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. În date ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, scăderea a fost de 12,8%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Doar în septembrie, producția industrială a fost mai mare cu 18,7% (cu 1,7% în serie ajustată) față de luna precedentă, dar a fost totuși în scădere cu 0,1% (minus 2,8% în date ajustate) față de septembrie 2019.

Evoluția pozitivă din industrie rezultă și din comenzile noi și din valoarea vânzărilor realizate de companiile care activează în acest sector în luna septembrie.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în termeni nominali, au crescut în septembrie atât față de luna precedentă, cu 34,2%, cât și față de luna corespunzătoare din 2019, cu 14,2%.

În primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali cu 8,8%.

Cifra de afaceri din industrie a fost cu 9,7% mai mică în primele nouă luni, față de perioada similară din 2019, dar a fost pe un trend crescător în septembrie. Pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, cifra de afaceri din industrie a crescut atât față de luna precedentă cu 21%, cât și față de luna corespunzătoare din anul anterior cu 5,1%, arată datele INS.

Industria este cel mai important sector al economiei românești, cu o contribuție de circa 22% la formarea produsului intern brut.