Circa 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar jumătate dintre ele sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, potrivit unui studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania.

Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat în 2014 venituri cumulate de 4 miliarde de euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi.

Bucureştiul şi Clujul conduc detaşat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48 la sută din totalul lor. Pe de altă parte, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

În ceea ce priveşte forţa de muncă activă, în Bucureşti şi județele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenţi 73 la sută din totalul angajaţilor din industria IT locală. Bucureştiul se remarcă de departe ca fiind oraşul cu cei mai mari angajatori, asigurând aproape jumătate din totalul locurilor de muncă în IT din România. Pe de altă parte, din perspectiva evoluţiei anuale a numărului de angajaţi, județele Iaşi, Dolj, Bihor, Constanţa şi Gorj se evidenţiază prin creşterea numărului total de angajaţi în domeniu, cu peste 30 la sută, comparativ cu 2013.

Celor peste 75.000 de angajați permanenți ai jucătorilor din IT-ul românesc li se alătură specialiștii PFA (persoane fizice autorizate), numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014.

„Industria IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România şi va continua să fie mulţi ani de aici înainte. Ne-am dorit o imagine coerentă şi detaliată a tot ceea ce înseamnă această piaţă: câţi bani generează, care este nevoia concretă de specialişti, ce salarii se practică, pe ce tehnologii se axează”, declară Voicu Oprean, Preşedinte ARIES Transilvania. ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, o organizație reprezentativă pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la: Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova.

Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES este realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar şi pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari firme de profil din ţară.

Salarii în creștere

Cifra de afaceri însumată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26 la sută faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60 la sută au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11 la sută), iar celelalate oraşe sub 10 la sută.

Salariul mediu net în sectorul IT era, la jumătatea anului 2015, de circa 2.600 lei, potrivit declarațiilor celor care au răspuns la chestionar. Peste jumătate dintre companiile participante la studiu (54 la sută) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16 procente.

„Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, altături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, adaugă Voicu Oprean.