Producția industrială a scăzut cu circa două procente în primele nouă luni față de aceeași perioadă a anului trecut.

Producția industrială a fost mai redusă în septembrie, pentru a patra lună consecutivă, comparativ cu valorile din perioada similară a anului 2018, arată datele Institutului Național de Statistică.

Datele INS relevă că, în septembrie, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) s-a redus cu 1,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,1%), industria prelucrătoare (-0,9%) și industria extractivă (-0,5%).

În date ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, scăderea a fost chiar mai importantă, respectiv de 4,8%, din cauza rezultatelor negative înregistrate de industria prelucrătoare (-5,1%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,4%) și industria extractivă (-1,0%).

Per total, producția industrială a României a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 1,5% față de aceeași perioadă din 2018. În date ajustate, declinul din primele nouă luni a fost de 2,1%.

Totuși, septembrie a adus o atenuare a ritmului de scădere față de lunile anterioare. De altfel, comparativ cu luna august, producția industrială a crescut în septembrie cu 14,4% (1,9% în serie ajustată), mai arată datele INS.