Producția industrială a scăzut puternic în primele șapte luni, pe fondul blocajului economic cauzat de epidemia de COVID-19, dar sectorul pare că a început să-și revină, cu o creștere semnificativă în iulie față de luna anterioară.

Producția industrială a României s-a diminuat cu două cifre atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată, în primele șapte luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), transmite Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2020, față de primele șapte luni ale anului anterior, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 14,9%, ca urmare a activităților din industria prelucrătoare (-16,5%), industria extractivă (-11%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,2%).

De asemenea, producția industrială, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost cu 15,7% sub valoarea din perioada de referință din anul 2019, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-16,9%), industria extractivă (-10,3%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7%).

Totuși, datele INS evidențiază faptul că, în luna iulie a acestui an, producția industrială ca serie brută a crescut față de luna precedentă cu 8%. În serie ajustată, producția industrială a fost mai mare cu 3,3%, susținută fiind de creșterile din industria prelucrătoare (+4,3%), industria extractivă (+4,2%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+2,7%).

Chiar dacă a revenit în teritoriu pozitiv, producția industrială din iulie este totuși mai mică față de cea realizată în aceeași lună din 2019. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut în iulie cu 6,5%, în timp ce seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate arată o coborâre și mai pronunțată, cu 9,9%.

Trendul de revenire este arătat și de evoluția comenzilor primite de sectorul industrial.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, în primele șapte luni ale acestui an, cu 12,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar au fost cu 8,8% mai mari în iulie față de luna anterioară.

Industria este unul din principalele sectoare ale economiei românești, contribuind circa 20% din produsul intern brut din primul trimestru al acestui an.