Prețurile de consum au crescut pe parcursul anului trecut cu 4%, peste nivelul prognozat de banca centrală.

Cea mai importantă creștere a fost cea a prețurilor alimentelor, de peste 5 procente, în timp ce produsele nealimentare s-au scumpit cu 3,3%, iar serviciile cu 4,2%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Banca Națională a României (BNR) a scăzut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflație pentru finalul lui 2019 și estimează o inflație de 3,1% pentru sfârșitul acestui an, conform celui mai recent raport asupra inflației, publicat în noiembrie.

Cartofii și țigările s-au scumpit cel mai mult în decembrie comparativ cu aceeași lună a anului anterior, prețurile crescând cu 23,61%, respectiv cu 8,27%, iar serviciile de apă, canal și salubritate cu 6,51%, potrivit datelor INS.

Aproape toate prețurile la alimente au crescut în decembrie, singura scădere ușoară fiind înregistrate la categoria ''alte legume și conserve de legume", minus 0,27%.

În cazul mărfurilor nealimentare, cea mai mare creștere este înregistrată la categoria "tutun, țigări", respectiv 8,27%. O altă scumpire consistentă este întregistrată de combustibili, 6,01%. Singura ieftinire este consemnată la gaze, respectiv minus 4,93%.

La capitolul servicii, cel mai mare scumpire s-au înregistrat la serviciile de apă, canal și salubritate, cu 6,51%. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 28,01%.