Prețurile de consum erau cu 1,2% mai mari în august față de aceeași lună a anului trecut, dar rata de creștere a încetinit de la 1,4% în iulie.

Comparativ cu iulie, prețurile de consum au scăzut ușor, cu 0,2%, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, arată datele institutului de statistică INS. Astfel, prețul alimentelor era mai mic cu 0,9% în august față de luna anterioară, dar produsele non-alimentare și serviciile s-au scumpit cu 0,1% și, respectiv, 0,2%.

Față de august 2016, atât prețurile alimentelor cât și ale mărfurilor nealimentare au crescut cu peste 1,5%, dar tarifele serviciilor au fost, în medie cu 0,5% în august 2017, arată datele INS.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit luna trecută estimarea de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în creștere de la 1,6% anterior. Prețurile sunt așteptate să crească și din cauza măririi accizelor la carburanți anunțată recent de Guvern, deși premierul a insistat că benzina și motorina nu vor fi mai scumpe după majorarea taxelor.