În martie, prețurile au fost mai mici cu 3 procente comparativ cu un an în urmă, deși au urcat ușor față de luna anterioară.

Rata inflației a atins un nou minim istoric în martie, când scăderea prețurilor de consum a fost de 3 la sută față de aceeași lună a anului precedent. În februarie, rata anuală a inflației fusese de minus 2.7 la sută.

Pe fondul scăderii taxei pe valoarea adăugată, începând din iunie anul trecut inflația a trecut în teritoriu negativ. Începând de la 1 iunie, TVA la produse alimentare a fost redusă de la 24 la 9 procente, iar de la 1 ianuarie 2016 rata generală de TVA a fost micșorată la 20 la sută.

Față de martie 2015, alimentele au fost mai ieftine cu 6,7 procente, în timp ce prețurile produselor nealimentare erau mai mici cu un procent iar costul serviciilor a scăzut cu circa 0,5 la sută.

Scăderea prețurilor a stimulat, în fapt, consumul – care a devenit principalul motor al economiei, care a urcat cu 3,8 la sută anul trecut și se pregătește de încă un salt și în 2016. Acest lucru îi face pe economiștii băncii centrale, în frunte cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, să afirme de fiecare dată că „nu putem vorbi de deflație”, cum s-ar defini de altfel perioada de scădere a prețurilor de consum.

„Nu vorbim despre deflație pentru că avem o creștere puternică a consumului intern”, a spus Isărescu, care preferă termenul de „încetinire temporară a prețurilor”. De altfel, BNR și majoritatea analiștilor așteaptă ca inflația să treacă pe plus din vară, când efectele primei tăieri a TVA se vor disipa.