Rata inflației va încheia anul 2022 la un nivel chiar mai ridicat decât anul trecut, estimează banca centrală, care vede creșteri accentuate a prețurilor la produsele energetice în primăvară.

BNR estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 9,6% în luna decembrie 2022, după ce a încheiat anul trecut la 8,2%, cel mai ridicat nivel din aproape 20 de ani.

Potrivit celui mai recent Raport asupra inflației al băncii centrale, cea mai mare creștere a prețurilor se va înregistra în aprilie, odată cu expirarea schemelor de sprijin al consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale. Va urma o decelerare graduală pe parcursul trimestrelor următoare, când sunt așteptate ajustări de mai mică amploare ale prețurilor energiei, arată BNR.

Scumpirile alimentelor se vor apropia de 12% în primul trimestru al anului, potrivit Raportului privind inflația, publicat vineri de banca centrală, notează HotNews. O contribuție inflaționistă mai ridicată în acest an provine și din partea prețurilor combustibililor, pe fondul evoluțiilor recente ale cotațiilor țițeiului, menționează BNR.