Aproape 90% dintre companiile românești se așteaptă la creșteri ale cifrelor de afaceri în acest an, iar 12% dintre ei preconizează chiar un avans de peste 30%, arată un barometru realizat Raiffeisen Bank în rândul a 250 de antreprenori locali.

Circa 13% dintre ei văd o creștere între 20 și 30%, 29% cred că intervalul de creștere va fi între 10 și 20%, iar 20% între 5 și 10%, conform aceluiași sondaj.

Barometrul realizat de Raiffeisen a inclus antreprenori provenind din cinci mari orașe din România – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța.

De asemenea, 95% dintre antreprenorii care au participat la barometru sunt încrezători cu privire la direcția în care merge economia românească (52% încrezători, 40% într-o oarecare măsură încrezători, 3% foarte încrezători).

În schimb, 59% dintre respondenți cred că numărul de angajați al companiilor pe care le reprezintă nu va crește în anul în curs (37%) sau va crește foarte puțin, cei mai optimiști antreprenori în această privință fiind cei din Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, aproximativ 43% dintre antreprenorii români interogați de Raiffeisen Bank au apelat sau intenționează să apeleze anul acesta la finanțări bancare, în vreme ce pentru 2016 ponderea acestora ar putea crește la 69%.

Conform sondajului menționat, alte surse de finanțare în acest an sunt capitalul propriu (51% dintre respondenți), investitorii strategici (5%), precum și piața de capital (accesibilă pentru doar un procent dintre afacerile românești).