Planul de bani luați suplimentar de la firme în urma inspecțiilor fiscale derulate de inspectorii ANAF nu este un mit.

Potrivit unui document obținut de Profit.ro, un inspector are ținte de atins nu doar în ce privește numărul de controale, un indicator care poate fi considerat rezonabil, ci și în privința sumelor pe care trebuie să le pună suplimentar în spinarea firmelor în urma acestor controale. În cazul în care inspectorul nu a stabilit firmelor sume suplimentare suficiente încât să-și facă planul, primește notă pe măsură și poate pica evaluarea pe care i-o fac șefii.

Profit.ro a confirmat cu persoane din interiorul ANAF utilizarea acestui tip de raport la nivelul agenției. Unii indicatori și sumele pot fi diferite, în funcție de administrație sau direcție/serviciu/etc.

În cazul de față, inspectorul evaluat a trebuit să stabilească suplimentar 866.667 lei ca sume suplimentare în urma inspecțiilor fiscale la firme, încă 100.000 de lei sume suplimentare în urma verificărilor documentare și să diminueze pierderile fiscale în total cu 200.000 de lei.

Obiectivele cum sunt numărul de inspecții sau controale documentare sunt utile, astfel de ținte fiind prevăzute și în PNRR, dar impunerea și a unor sume pe care inspectorii au obligația să le stabilească suplimentar firmelor riscă să îi împingă pe aceștia spre abuzuri, doar pentru a face planul stabilit de șefi.