Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice instituțiilor publice să ceară cetățenilor și firmelor copii ale documentelor emise de entități ale statului.

După promulgarea de către președinte, legea va completa Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

 

Potrivit textului proiectului de lege, „Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale. Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public", prevede proiectul de lege.


În favoarea adoptării legii, au votat 291 de deputați, iar „împotrivă" unul singur. Cel care a votat contra adoptării este deputatul PSD Dumitru Coarnă, fost polițist și fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.


Proiectul legislativ a fost inițiat de 102 deputați și senatori, din toate partidele. A fost înregistrat la Senat în mai și adoptat de camera superioară pe 30 iunie.


Link: parcursul legii în Parlament