Klaus Iohannis și Victor Ponta au avut, miercuri, două întâlniri separate cu reprezentanții ExxonMobil și OMV Petrom, legate de asocierea dintre cele două companii pentru explorarea și exploatarea resurselor de țiței și gaze din Marea Neagră.

Conform unui comunicat al președinției, în cadrul întrevederii au fost discutate perspectivele economice și de investiții ale asocierii ExxonMobil-OMV Petrom, precum și provocările comerciale pe termen mediu și lung ale acestui proiect.

Aceeași sursă menționează faptul că reprezentanții celor două companii au subliniat importanța stabilității și predictibilității în plan fiscal și legislativ.

La sfârșitul lunii august, guvernul român a publicat lista priorităților sale pentru cea de-a doua sesiune legislativă din 2015, unde nu apare așteptata lege a redevențelor, ci un nou proiect de lege privind instituirea unui impozit pe profitul obținut din exploatarea gazelor naturale.

În cadrul întâlnirii cu Victor Ponta, reprezentanții consorțiului au prezentat progresele obținute în ultimele luni în operațiunile din zona adâncă a perimetrului Neptun și au reconfirmat interesul pentru continuarea investițiilor în conformitate cu programul de lucrări asumat.

Potrivit comunicatului dat publicității de govern, premierul român s-a interesat de stadiul cooperării dintre consorțiu și compania Transgaz pentru realizarea investițiilor și asigurarea preluării, în perspectivă, în sistemul național de transport din România, a hidrocarburilor ce vor fi exploatate în perimetrele din Marea Neagră.