Producătorul american de cipuri vizează înființarea unei mega-fabrici în Germania, extinderea uneia existente în Irlanda, un centru de cercetare-dezvoltare în Franța și capacități de producție și de cercetare în Italia, Spania și Polonia.

Directorul general al Intel, Pat Gelsinger, a dezvăluit pe 15 martie planul de investiții, precizând că acesta face parte dintr-o strategie mai amplă de a investi în total 80 de miliarde de euro în următorul deceniu pentru a consolida lanțul valoric al semiconductorilor în UE.

În februarie, Comisia Europeană a prezentat Actul european privind cipurile, o propunere legislativă care are ca scop stimularea capacității europene de producție de semiconductori prin relaxarea normelor privind ajutoarele de stat, pentru a favoriza înființarea de instalații de producție de ultimă generație, cunoscute și sub numele de "first-of-a-kind". În Actul priving cipurile, aceste uzine sunt definite ca având capacitatea să consolideze semnificativ statutul tehnologic al Europei.

„Actul european privind cipurile va permite companiilor private și guvernelor să colaboreze pentru a consolida radical poziția Europei în sectorul semiconductorilor”, a declarat Gelsinger. „Această inițiativă amplă va stimula inovarea în domeniul cercetării și dezvoltării în Europa și va aduce în regiune o producție de top, în beneficiul clienților și partenerilor noștri din întreaga lume."

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Obiectivul nostru este să avem 20% din producția mondială de microcipuri în Europa, până în 2030. Asta înseamnă de două ori mai mult decât în prezent, pe o piață care se va dubla în următorul deceniu. Și nu este vorba doar de cantitate. Vreau ca Europa să depășească noi frontiere în materie de inovare.”

Cea mai importantă parte a investiției Intel este reprezentată de cele două facilități, "first-of-a-kind", care vor fi construite în Magdeburg, Germania. Centrul german a fost supranumit "Silicon Junction", deoarece conectează diferitele centre de inovare și de producție din întreaga UE. Intel estimează că vor fi create 3.000 de locuri de muncă în domeniul tehnologiilor de vârf, fără a lua în considerare efectul de propagare asupra furnizorilor și partenerilor. Se preconizează că lucrările de construcție vor începe în 2023, iar fabricile ar trebui să devină operaționale în 2027.

Atât Germania cât și celelalte țări unde vor construite sa extinde astfel de fabrici vor utiliza, probabil, Regulamentul general de exceptare pe categorii, care exceptează ajutoarele pentru cercetare și dezvoltare de la normele obișnuite ale UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit surselor EURACTIV, și alte companii producătoare de semiconductor pregătesc proiecte de investiții. În legătură cu investiția Intel, președinta Comisiei a spus: „sunt sigură că aceasta va deschide calea pentru ca și alte companii să îi urmeze exemplul.”