Românii plătesc lunar, în medie, 34 de lei pentru serviciile de internet fix de acasă achiziționate individual, conform unui studiu de piață comandat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Datele arată că 47 la sută dintre cei chestionați plătesc o factură cu o valoare cuprinsă între 31 și 50 de lei, 34 la sută au de plătit lunar între 20 și 30 de lei, în timp ce 11 la sută dintre ei au o factură mai mică de 20 de lei. Doar 8 la sută dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au un contract care depășește 51 de lei.

Studiul a relevat faptul că, în 82 la sută dintre gospodării, serviciile de internet fix au fost achiziționate de la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicații electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), aceştia plătind lunar pentru un astfel de pachet, în medie, 70 de lei. Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o ofertă la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind și mai ușor de utilizat și de plătit.

Internet mobil doar ocazional

În medie, conexiunile de internet fix din gospodării sunt utilizate de aproximativ 2,5 persoane, valoare aproape egală cu cea a numărului mediu de membri ai unei gospodării.

40 la sută dintre utilizatorii de internet fix utilizează și servicii de internet mobil (prin telefonul mobil/smartphone, stick USB sau tabletă), 13 la sută dintre aceştia declarând că nu folosesc internetul mobil atunci când se află acasă. Internetul mobil este preferat conexiunii fixe din gospodărie doar punctual, în anumite situații, de regulă când internetul fix nu funcționează sau ocazional, pentru anumite activități (e-mail, browsing etc.).

Studiul de piață despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populației României a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research. Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eșantion de 1.469 de persoane, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani.