Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 106,195 miliarde de lei în 2020, în creștere cu 0,1% comparativ cu anul 2019, conform datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, creștere s-a înregistrat la lucrările de construcții noi cu 9,3%. Scăderi s-au înregistrat la alte cheltuieli cu 10,5% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%.

În trimestrul al patrulea, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, investițiile nete în economia națională au scăzut cu 0,6%, până la 37,535 miliarde de lei. Datelle INS arată că investițiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au scăzut cu 14,5% și alte cheltuieli cu 8,8%, în timp ce s-a înregistrat un avans de 15,2% la lucrări de construcții noi.

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.), a explicat INS.