Investitorii străini au adus aproape 4,4 miliarde de euro în România în perioada ianuarie-noiembrie, arată statisticile BNR.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4,37 miliarde de euro (comparativ cu 3,65 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2016), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,5 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 875 milioane de euro, arată datele băncii centrale.

Sumele alocate de investitorii străini au un rol important în acoperirea deficitului de finanțare externă, în condițiile în care contul curent aproape și-a dublat deficitul în perioada analizată. Astfel, deficitul de cont curent a ajuns la 5,58 miliarde de euro la sfârșitul lui noiembrie, comparativ cu doar 2,9 miliarde de euro în primele 11 luni din 2016.

Accentuarea deficitului de cont curent a fost cauzată, în principal, de cererea mai mare de valută pentru importuri, a căror creștere a depășit semnificativ avansul exporturilor. Astfel, datele BNR evidențiază o majorare cu 2,3 miliarde de euro a deficitului comercial în primele 11 luni din 2017, comparativ cu același interval din anul precedent.