Investițiile străine directe au revenit în teritoriu pozitiv, după scăderi puternice în lunile precedente, dar pe ansamblul primelor cinci luni totalul este negativ.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat valoarea netă negativă de 338 milioane de euro (comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2,06 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai 2019), a anunțat marți BNR.

Totuși, doar în luna mai, investițiile au avut o valoare pozitivă - circa 116 milioane de euro, dat fiind că la sfârșitul lunii aprilie, totalul investițiilor pe primele patru luni cumulau minus 454 milioane de euro.

În primele cinci luni, participațiile la capitalul companiilor cu acționari străini (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă negativă de 72 milioane de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 266 milioane euro, arată datele BNR.

Revenirea în teritoriu pozitiv în mai, după declinul din februarie, martie și aprilie, confirmă depășirea punctului critic al șocului indus de pandemie, consideră analiștii Băncii Transilvania.

Efectele crizei economice se văd și în balanța de plăți, al cărei deficit a scăzut, de asemenea, comparativ cu cel de anul trecut. Astfel, deficitul de cont curent a fost în primele cinci luni de 2,88 miliarde de euro, față de 3,41 miliarde de euro în același interval din 2019.