Președintele Klaus Iohannis susține un parteneriat între OMV Petrom și Romgaz pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Producătorul de gaze naturale Romgaz, deținut de statul român, ar putea prelua participația deținută de compania americană ExxonMobil într-un perimetru de exploatare din Marea Neagră.

ExxonMobil exploatează acel perimetru împreună cu OMV Petrom, dar și-a exprimat intenția de a-și vinde participația, iar Romgaz a depus o ofertă de achiziție la sfârșitul lunii martie, iar ulterior s-a anunțat că producătorul român este în negocieri exclusive pentru preluarea participației ExxonMobil timp de patru luni, termen care expiră luna aceasta.

Președintele Klaus Iohannis și-a declarat susținerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom și Societatea Națională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esențial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât și pentru atingerea obiectivelor privind tranziția energetică, a transmis Administrația Prezidențială, după o întrunire a șefului statului cu o delegație a OMV, condusă de Alfred Stern, noul CEO al OMV Group.

„Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil și Societatea Națională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului național ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului”, a declarat Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile dintre Klaus Iohannis și reprezentanții companiei austriece, acționarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România, s-au derulat în jurul provocărilor și oportunităților generate de procesul de tranziție energetică.

„Unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creșterea puternică de prețuri ale gazelor naturale și energiei electrice, aspect îngrijorător în condițiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune”, se arată în comunicatul de la Cotroceni.

Șeful statului a subliniat și rolul determinant pe care îl au gazele naturale și exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziția către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European și cu orizontul pachetului european Fit for 55.

„Regiunea Mării Negre este și trebuie să rămână un pol de stabilitate regională și un perimetru strategic pentru securitatea națională. România dispune de un real potențial în domeniul producerii gazelor naturale a cărui valorificare poate și trebuie să asigure independența energetică”, a mai spus președintele.

În acest moment, OMV Petrom și ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparație, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.