Nu așteptăm un nou summit asupra Brexit în luna ianuarie, ci un vot favorabil al Parlamentului britanic asupra acordului deja negociat, a declarat președintele Klaus Iohannis vineri, la Bruxelles.

Președintele român a spus că urmează să se întâlnească și cu premierul Theresa May în cursul zilei de vineri.

„Am de gând să mă întâlnesc cu Theresa May, o bilaterală scurtă, ca să o încurajez un pic”, a declarat, zâmbind, Iohannis, înainte de startul lucrărilor în cea de-a doua zi a summitului șefilor de stat din Uniunea Europeană.

Joi, liderii europeni s-au întâlnit la Consiliul European pentru a discuta ultimele evoluții privind Brexit, după ce May nu a reușit să obțină un consens politic în Parlamentul britanic asupra acordului negociat cu UE timp de 21 de luni.

Consiliul European a adoptat luna trecută acest acord și, în pofida unei inițiative de ultim moment a Theresei May de a îi convinge pe liderii europeni pentru a face unele schimbări, a transmis că acordul nu va fi renegociat.

„Consiliul European își reafirmă dorința de a stabili un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit în viitor. El este dispus să demareze pregătiri imediat după semnarea Acordului de retragere pentru a se asigura că negocierile pot începe cât mai curând posibil după retragerea Regatului Unit”, au stabilit joi șefii de stat din UE 27.

„Noi, Uniunea, ne dorim un acord (cu Marea Britanie), dar acesta nu poate fi renegociat”, a insistat și Klaus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii, înainte de debutul celei de-a doua zile de discuții în Consiliul European. „Dorim să dăm toate asigurările care se pot da, asigurări politice că dorim să mergem mai departe, dorim o relație viitoare foarte bună”, a adăugat Iohannis, reluând, practic, mesajele transmise până acum de mai toți liderii europeni în privința acordului privind Brexit.

În întrevederea cu Theresa May, Klaus Iohannis a menționat importanța discutării cât mai rapide a viitoarelor relații UE cu Marea Britanie, „ca semnal al angajamentului pe care îl avem pentru menținerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Președintele României a exprimat speranța că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată și certitudine pentru cetățeni și mediul de afaceri. În egală măsură, discuțiile aferente procesului de ratificare trebuie să țină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere”, se arată în comunicat.

În această săptămână, Theresa May a renunțat să mai obțină acordul Parlamentului pentru acordul de retragere din UE, după ce a devenit clar că riscă o înfrângere serioasă, și a promis că va încerca să discute cu Europa pentru a modifica unele aspecte care îi nemulțumesc pe deputații britanici. De cealaltă parte, europenii au transmis că sunt gata să dea toate asigurările de care britanicii au nevoie, dar acordul nu va fi renegociat.

Una dintre principalele nemulțumiri este legată de mecanismul de „backstop” - o soluție de protecție menită să prevină crearea unei frontiere strict controlate în Irlanda, în cazul în care negocierile pentru un viitor acord eșuează. Consiliul European a subliniat că soluția de protecție se va aplica temporar, și speranțele sunt ca nici măcar să nu fie nevoie de aceasta.

„Temerea în Marea Britanie este că vom împinge negocierea unui acord ad calendas, cum se spune. Or, nimeni nu are astfel de intenții și nimeni nu-și dorește să se declanșeze backstop-ul. Este o chestiune teoretică, mai degrabă juridică, care, din motive de siguranță juridică, a fost inclus acolo, dar noi nu ne dorim așa ceva. Și asta vrem să explicăm încă o dată părții britanice. Noi vrem o relație bună, vrem o relație viitoare, care funcționează foarte bine. Și aceste asigurări putem să le dăm fiecare în parte”, a spus Klaus Iohannis.

În același timp, văzând lipsa de consens politic din Marea Britanie, liderii europeni consideră că trebuie intensificate pregătirile și pentru varianta în care britanicii părăsesc UE fără un acord.

„Consiliul European solicită intensificarea lucrărilor în vederea pregătirii la toate nivelurile pentru a se putea face față consecințelor retragerii Regatului Unit, ținând seama de toate rezultatele posibilele”, se arată într-un comunicat al forului european.