Guvernul PNL-PSD-UDMR „se mișcă până acum foarte bine”, iar ideile vehiculate în coaliție sunt foarte utile, dar, deocamdată nu vor fi majorate taxe și impozite și nici nu vor fi introduse altele noi, a declarat președintele Iohannis.

„Este bine sa facem diferența între măsurile care chiar se adoptă și se pun în practică - și vedem aceste lucruri în aceste zile, sunt acte normative ale Guvernului care stabilesc ce se va întâmpla cu bugetul pe anul viitor, cu taxele, cu impozitele -, și discuțiile care sunt discuții politice”, a declarat joi Klaus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii înainte de Consiliul European.

Șeful statului a menționat că într-o coaliție formată din social-democrați și liberali fiecare va încerca să-și promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină. „Dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala și amestecate”.

El este de părere că nu este nevoie de o suprataxare a veniturilor marilor companii așa cum a propus PSD. „Deocamdată, am spus, s-a spus și se respectă, că nu vor fi majorate taxe și impozite și nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit, suprataxarea, nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să mă exprim foarte clar. Dar, evident, în coaliție se vor discuta aceste chestiuni”, a adăugat Iohannis.

În același timp, guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în următorii ani. „În discuțiile cu liderii coaliției, eu am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat – trebuie să scădem deficitul, trebuie să facem reforme structurale și trebuie să ne apucăm să facem reformele care sunt stabilite prin PNRR. Deci, atenție, nu sunt propuse, sunt stabilite! Noi ne-am angajat, noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme și le vom face”, a punctat șeful statului.

El apreciază că, până acum, coaliția s-a mișcat bine și că discuțiile vor continua.

„Este, pe de altă parte, foarte clar că discuțiile în coaliție vor continua, dar acesta nu este un lucru rău. Eu cred că este un lucru bun și natural. Mai ciudat mi s-ar părea să fie un partid social democrat și un partid liberal și să nu discute despre aceste lucruri. Trebuie discutate, trebuie clarificate, și, până în momentul de față, impresia mea este că s-a ajuns la concluzii rezonabile și Guvernul se mișcă până acum foarte bine”, a mai spus Klaus Iohannis.