Klaus Iohannis spune că Planul Național de Redresare și Reziliență conține investiții și reforme cu efecte benefice asupra vieții românilor.

„Vom implementa un nou model de dezvoltare, bazat pe investiții, inovare și competitivitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi seară, la lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Șeful statului a amintit că România va avea la dispoziție în următorii ani circa 80 de miliarde de euro pentru investiții, pentru dezvoltarea economiei. „Modelul guvernărilor anterioare bazat doar pe stimularea consumului a neglijat tocmai investițiile, care sunt baza dezvoltării unei țări”, a punctat Iohannis. 

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România, potrivit guvernului. 

„E momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambițioase”, a spus Klaus Iohannis. El a menționat că este vorba de reforme în domeniul legislației achizițiilor publice, în domeniul administrației publice, precum și în privința legislației din domeniul fondurilor europene, „pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent și să fie cheltuite în beneficiul real al cetățenilor”.

Pe de altă parte, planul vizează „investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană”, a mai spus Iohannis.

Președintele a menționat că PNRR este pus de astăzi în dezbatere publică. „E important ca discuțiile pe marginea planului să fie aplicate, fundamentate și să depășească paradigma populismului electoral”, a spus el.

Acest plan este destinat accesării fondurilor puse la dispoziție de UE prin recent-lansatul instrument de revenire economică după pandemia de coronavirus. 

„Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp Facilitatea pentru Redresare și Reziliență, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene”, a spus Iohannis.

Din acest instrument, România are la dispoziție peste 30 de miliarde de euro, sumă care se adaugă bugetului multianual al UE. Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 mld. euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României, arată Guvernul.

„Noi ne angajăm să îi folosim integral pentru dezvoltarea României”, a spus premierul Ludovic Orban.

”Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă a țării noastre de la intrarea în UE. Țara noastră va beneficia de cel mai mare sprijin financiar pe care l-a avut vreodată la dispoziție. Președintele Klaus Iohannis a realizat o performanță fără precedent în cadrul unor negocieri extrem de dificile, reușind să asigure României un suport financiar consistent, care va fi un motor de dezvoltare care să permită României să realizeze saltul în dezvoltare de care are nevoie și să își ocupe locul în rândul națiunilor dezvoltate ale Europei”, a mai declarat premierul.