România va primi mai multe fonduri europene decât se prefigura înainte de criza coronavirusului, o parte din bani fiind destinați relansării economice de după criza sanitară.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un plan de relansare economică de 750 de milioane de euro, adițional bugetului de 1.100 de miliarde de euro pentru următorul cadru financiar multianual, aferent perioadei 2021-2027. 

România apreciază propunerea Executivului UE, a apreciat președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu reprezentanții guvernului pe tema fondurilor europene.

„Este în discuție o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, așa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în Uniunea Europeană, cum se spune”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă susținută după întâlnire.

Șeful statului a menționat că se vehiculează mai multe sume, dar acestea pot fi schimbate destul de mult în urma negocierilor între statele membre UE. Cu toate acestea, a menționat Iohannis, România va beneficia de mai multe fonduri europene decât era planificat înainte de criză.

„Ce vreau să subliniez: noi am analizat toate oportunitățile. Noi vom investi acești bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică. Deci vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani, dar – foarte important – vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ”, a punctat Klaus Iohannis.

„Noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România”, a adăugat Iohannis, care a menționat că o primă ocazie va fi chiar Consiliul European din 18-19 iunie.