Președintele Klaus Iohannis solicită autorităților guvernamentale să aducă sub control situația generată de extinderea pestei porcine africane și atrage atenția asupra administrării defectuoase a fondurilor de rezervă

Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire a populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformității evidențelor și a despăgubirilor.

„De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populației afectate de virusul PPA, dar și viitorul industriei de creștere a porcului”, susține președintele.

Dar, în condițiile extinderii agresive a pestei porcine, „cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României”, punctează Iohannis, Guvernul anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, „în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor”.

Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că fondul de rezervă este zero, „pentru că am alimentat tot timpul situațiile care au apărut: inundații, calamități naturale, pesta porcină. S-au alimentat din acest fond astfel de situații”, a spus Teodorovici.

Însă, potrivit unei analize a Factual, Guvernul a cheltuit într-adevăr peste 100 de milioane de euro din fondurile de urgență aflate la dispoziție, dar niciun leu nu a mers spre acoperirea unor cheltuieli legate de pesta porcină africană.

Administrația Prezidențială semnalează chiar acest lucru: „În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA”, se arată în comunicatul președinției.

 

„De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare”.

 

Iohannis insistă că abordarea liderilor PSD de a condiționa plăți esențiale de rectificarea bugetară este doar „un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice”.

„Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează”, spune Iohannis, care amintește că a tras numeroase semnale de alarmă privind sustenabilitatea precară a bugetului pentru 2018.

„Din dorința de a bifa respectarea țintelor asumate în privința deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli și să apelezi la acțiuni pompieristice”, conchide Iohannis.

Dăncilă: E inoportun să facem din pesta porcină un subiect politic

„Mi-aș dori foarte mult ca în An Centenar să nu mai profităm de necazul unor oameni și să facem din aceste lucruri subiecte de dispută politică”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Întrebată, la Neptun, dacă va vizita localitățile afectate de pesta porcină, ea a afirmat că nu este importantă vizita, ci să fie luate toate măsurile pentru a ajuta zonele respective.

„E important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective, să respectăm ceea ce s-a stabilit la nivel guvernamental și, în același timp, pentru mine e important să avem rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectați de acest lucru”, a spus Dăncilă.

În ceea ce privește informațiile privind avertismentele Comisiei Europene referitoare la extinderea pestei porcine, Viorica Dăncilă a declarat: „Am avut experți de la Comisia Europeană și, în curând, îl vom avea în vizită și pe comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan”.